UFOer og lygtemænd del 1
“Is there any point to which you would wish to draw my attention?”
“To the curious incident of the dog in the night-time.”
“The dog did nothing in the night-time.”
“That was the curious incident,” remarked Sherlock Holmes.
A. C. Doyle: Silver Blaze
Lygtemænd på himlen?
Ordet “Lygtemand” har en betydning af illusion, forførelse og noget potentielt skadeligt eller uhyggeligt.
Det forekommer at være en passende betegnelse for fænomenet "UAP" (Unidentified Aerial Phenomena) - førhen kaldet "UFO".
Et fænomen er noget = et eller andet, som træder frem. Det kan være en begivenhed (noget givet) som udfordrer os og kalder på en forklaring.
Fra at have været noget konspirations-tænkere og lettere ustabile personer talte om, er fænomenet på vej ind i den politiske offentlighed.
Berlingske Tidende skriver om det bag sin betalingsmur: http://kortlink.dk/berlingske/2bsx2
The New Yorker: http://kortlink.dk/newyorker/2bsx4
Politico: kortlink.dk/politico/2bsx5
NBC: http://kortlink.dk/nbcnews/2bsx9
Wikipedia har en oversigt over debatten.
http://kortlink.dk/wikipedia/2bsx6
Det ser ud til at der foregår en “aftabuisering” og det er jo meget godt. Men åbner man samtidig op for sluserne af overtro? Ligger der facts bag ændringen i debatten?
Det sidste lader til at være tilfældet. Ikke alle observationer kan afvises som "apparatfejl".
Hvis ledelsen af USA´s forsvar længe har haft mistanke om, at der suser ukendte ting rundt i landets luftrum, så bør man nok undre sig over, hvorfor det netop er i disse år, at det gøres offentligt, at UAP’s tages alvorligt af de, der altså betjener landets militære isenkram?
Har vi at gøre med et tidens tegn? Hvad kan grunden være?
Forøgelse af politisk og militær anseelse ved at please folkelig overtro og magisk tænkning? Reel bekymring for landets sikkerhed?
Uanset årsag, så er fænomenet altså noget seriøse medier skriver om. Det nyhedsværdige er egentlig bare emnets forøgede legitimitet, og dermed ophævelsen af et (tavst) tabu. Den største nyhed, er nyheden selv.
Forøvrigt er ingen blevet et klap klogere på fænomenet i de 70 - 80 år, emnet har været på offentlighedens menu.
Så vidt jeg kan se, har vi at gøre med tre kendetegn for dette ukendte: Det undvigende. Det gentagende. Det efterlignende.
Det, der ikke sker, nemlig en opklaring eller erkendelse, er et kendetegn ved fænomenet UAP. Det undviger.
Samtidig bliver dette undvigende, negative fænomen observeret, gang på gang. Det gentages.
Det besidder også et element af mimicry. Fænomenet ligner ofte noget kendt, man godt kunne forvente findes, f.eks. en avanceret, hemmeligholdt militær flyvemaskine.
Nogen afsløring af hemmeligheden skal vi ikke forvente, selvom der åbenbart er kommet nye signaler i offentligheden. Det er i hvert fald godt at de, som har set mærkelige ting på himlen, ikke længere bør finde sig i at blive ugleset, hvis de kommer til at tale over sig til familiefesten.
Hvis messingbehængte ledere af verdens største forsvars-maskine tør risikere deres renommé, så tør vi andre vel også være med i klubben - af knaldpotter?
Debatten om UFO / UAP minder om en teologisk diskussion i en Cargokult. En cargokult centreres omkring tro og handlinger, hvormed en "primitiv" teknologi forsøger at efterligne og efterstræbe "højt" udviklet teknologi.
Debatten om disse luftige fænomener har efterstræbelsen af viden om, og mulig kontrol med, en ukendt og umådelig højt udviklet teknologi til fælles med en cargokult.
En af de ældste aktører i teori-cirkusset omkring UFOer er Carl Gustav Jungs idé om at disse mystiske flyvende genstande er bevidsthedsfænomener, som blot viser sig som fysiske fænomener. Bag dette ligger en antagelse om, at der ikke findes en fast og klar grænse mellem det indre og det ydre, mellem psyke og physis.
C.G. Jung havde ingen formening om, at det drejer sig om "virkeligt" eksisterende rumskibe. Han antog blot at mennesker, i en teknisk tid, ser gamle tiders feer, nisser og trolde på en ny, teknisk måde. Det drejer sig om projektioner af den kollektive psyke. En ydre efterligning af noget indre.
Henvisninger
UFOer og Lygtemænd del 2
https://internetdidaktik.dk/ufoer-og-lygtem%C3%A6nd-del-2
C. G. Jung: Flying Saucers A modern Myth of Things Seen in the Skies (1959)
En fortælling om den danske cargokult, Orthon-bevægelsen fra 1967.
https://internetdidaktik.dk/de-forsvundne-rejsendes-droem
Et essay om H.C. Andersens litterære lygtemænd:
https://internetdidaktik.dk/filosofi-lygtem%C3%A6ndenes-lys