Ernst Jünger i Rusland
Ernst Jünger (1895 – 1998). Krigsdagbog v/ Thorkild Hansen (1964)
Mangefacetteret og kontroversiel tysk forfatter. Højre-anarkist, anti-nazist, højt dekoreret soldat og anerkendt entomolog. En af de første udforskere af LSD sammen med kemikeren Albert Hofmann. Det fortælles at han hver dag spiste frokost siddende under et billede af baron v. Richthofen, hvortil han drak en flaske hvidvin.
Under 2. verdenskrig havde Jünger rang af kaptajn og deltog i Hærens modstandsbevægelse mod Hitlerstyret. I den forbindelse rejste han til fronten i Kaukasus og undersøgte, under dække af sin forfattervirksomhed, stemningen blandt befalingsmændene.
Voroshilovsk, 7. december 1942
I går var en betydningsfuld dag; jeg vandt et skær af "Dette er du". I årevis, siden Sydamerika, har jeg ikke været under en sådan indflydelse.
Aftenen var stjerneklar, de store stjernebilleder funklede i et lys, som jeg kun har set magen til i Syden. Mon følelsen af den enorme kulde, der overfalder os ved dette syn, også kunne fornemmes i andre tider? Jeg har hidtil set det skildret tydeligst i nogle vers af Heinrich Georg.
Også morgenen var strålende; ikke den mindste sky slørede det blå himmelrum. Jeg gik op i kirketårnet, der på en kvadratisk sokkel bærer et ottekantet skaft og på dette atter en flad, løgformet kuppel.
For første gang så jeg ud over byen som et hele, med dens vidtstrakte, firkantede blokke og kvarterer af lave huse, blandt hvilke hist og her en kæmpestor nybygning rager op: en kaserne eller en politigård. For at kunne bygge den slags kasser var man altså nødt til at aflive nogle millioner mennesker.
Lige foran portene syntes Elbrus at rage op med sin dobbelttinde og sine sneflanker, der lyser som sølv i morgensolen, og dog ligger bjerget mange dagsmarcher borte.
Den mørke Kaukasus-kæde, som den hæver sig i, så uanselig ud i sammenligning. Længe har Jorden i et sådant billede stået for mig som hændernes værk, som Guds arbejde.
Exit
Ernst Jünger havde en intens naturoplevelse i den frostklare russiske stjernenat. Lys ser man klarest i mørke. Og universet kan besynderligt nok rummes i en valnøddeskal. Hinduerne udtrykker den mystiske oplevelse af enheden med altet således: "Tat Tvam Asi" - “Dette er du”.
H.C. Andersens beskriver en lignende oplevelse, under meget mere behagelige omstændigheder:
https://internetdidaktik.dk/h-c-andersen-en-digters-bazar
Et essay om lysforurening: