Trotskij: Permanent revolution

 

Senile imperier glemmer ofte at deres storhedstid er forbi og så bliver der ballade. Den Russisk-Ukrainske krig er seneste eksempel.

Hvis det ind i mellem ser sort ud ved fronten i Ukraine, kan det være opmuntrende at mindes hvordan russerne i årene 1905 - 1917 lavede revolution(er). Og måske nyttigt at beskæftige sig lidt med de sociologisk-politiske erfaringer, der kan uddrages af denne enorme omvæltning. 

Russernes tålmodighed med Zaren begyndte at slippe op i 1905, da Japan vandt den Russisk-Japanske krig. Et prestigetab af rang, som førte til at landet fik sig en forfatning og et parlament - blot en diskussionsklub med ret til at rådgive regeringen. Derfor kunne det debile zarstyre bimle videre på russisk manér og føre landet ind i 1. verdenskrig. Samlet set var Ruslands deltagelse én langtrukken katastrofe.

Foråret 1917 fik de russiske soldater nok af elendigheden og stemte nej til krigen - med fødderne. De deserterede i horder - og lavede revolution derhjemme. Det korte af det lange er, at efter en lang og rodet borgerkrig konsoliderede Ruslands røde etpartistyre sig i slutningen af 1920'erne.

Mange af Zarens dumme og onde nisser flyttede med ind i den nye Sovjetstat. F.eks. en grundfæstet mistro til omverdenen - for øvrigt godt næret af fjottede interventioner fra Englands og Frankrigs side mod det røde styre.

Listen er lang over de ubehagelige følger af den russiske revolution: Udsultningen af Ukraine 1932-33, GULAGS stats-slave-industri, personkulten omkring Stalin…

På positivlisten kan noteres, at russiske kunstnere i begyndelsen 1920-erne havde stor frihed og skabte visionær verdenskunst, indtil isen igen lagde sig over det russiske civil-samfund og en kedelig social-realistisk ensretning satte ind. 

Men - slut med jeremiaderne og tilbage til begyndelsen, hvor Leo Trotskij (1879 - 1940) var den unge sovjetstats første forsvarsminister og ledende personlighed i skabelsen af Den røde Hær, som førte de russiske revolutions-krige til ende. Siden blev Trotskij landsforvist af den nye Zar: Stalin. I udlændigheden brugte han sit betydelige intellekt på at organisere en modmagt til ærkerivalen. 

Han skrev også sit hovedværk: “Den Russiske Revolutions Historie”. Heri beskrives en række forhold, man bør være opmærksom på, i forbindelse med udviklingen i en revolutionær situation. Samt en klargøring af målet med en revolution. 

I kondenseret form:     

Masserne er udmærket i stand til at organisere sig i beslutningsdygtige råd, eller sovjetter. Dette foregår oftest på kaserner og i fabrikker.  

Et revolutionært parti må følge folkestemningen, som kommer til udtryk i sovjetterne. Hvis folket kræver brød, fred og jord, må det være partiets politik.    

Det gamle styre er svagt, hvis man kan iagttage fraternisering mellem demonstranter og de soldater, som skal beskytte staten. 

Under en revolution vil der i en periode eksistere to magter i landet, en dobbeltmagt-situation. 

Målet for en frugtbar revolution må være en permanent revolution. 

Heraf følger, at den nye stats ledere skal kunne stilles til ansvar for deres beslutninger og handlinger. 

Ingen ledelsespost må besættes af samme person i længere tid ad gangen.

Det var, hvad jeg valgte at trække frem af Trotskijs revolutionære erfaringer.

Just in case - hvis (og hvis) russernes tålmodighed en dag skulle slippe op.

Desværre har Rusland et stort strategisk lager af den vare.

I forhold til en diktator kan man være bombesikker på, at loyaliteten kun går én vej. En diktator pisser folk ned ad nakken, mens han fortæller dem, at det regner.

Styret lever så længe herskeren er, eller fremstår stærk og velgørende. Netop derfor risikerer den største komodovaran i Kreml at blive en død varan, hvis ikke den leverer sejrsparader - og forbrugsvarer - til folket. 

Rusland er et narreskib.

 

Noter

Hieronymus Bosch: Narreskibet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ship_of_Fools_(painting)

Den Russiske Revolutions Historie er stadig "i trykken". Godt klaret af et 90-årigt historieværk. 

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Russian_Revolution 

https://www.saxo.com/dk/history-of-the-russian-revolution_leon-trotsky_epub_9780241301326