Ukraine: Slaget om Washington


Jeg var så småt begyndt at tænke på en titel: Tragediens Tredie Del - frit efter Goethe - om Ukraine og hvordan det i dette tidlige forår 2024 går dårligt med 3. verdenskrig...

Men d. 20 april om aftenen kom der opmuntrende nyheder fra Washington - Ukraine får hjælp. I sidste øjeblik stormer kavaleriet op over bakken! Nybyggerne i vognborgen er reddet fra de vilde indianere!

En storslået hjælp - amerikansk stål, krudt og bly nok til at slå en tilstrækkelig mængde russiske soldater ihjel. Ikke nok til at tvinge Rusland tilbage, eller for alvor svække mordlysten. Men Ukraine får mulighed for at holde skansen, indtil Europa og resten af verden vågner op til realiteterne. Problemet forsvinder ikke, selvom man benægter at det eksisterer. Russerne vil os ikke noget godt.

Slaget om Washington var del af en langtrukken politisk konflikt i den amerikanske kongres, og et af de største russiske nederlag i denne krig.

Der er tale om fælles interesser mellem dele af den amerikanske højrefløj og det russiske styre. Russerne har på mange måder kunnet påvirke den amerikanske opinion og forsinke/ forhindre nødvendig militær hjælp til Ukraine. Men disse interesser led altså nederlag. USA er tilbage som aktør på demokratiernes side. Lykke er, når noget lykkes.

Krige vindes sjældent ved enkelte, afgørende slag - men dette politiske slag vil måske vise sig at være et af de vendepunkter som medfører, at russerne på et tidspunkt mister både kampevne og kampvilje. Der er ikke mange eksempler på at en stat har vundet fordele ved at føre en storstilet og langvarig angrebskrig.

De diplomatiske muligheder er for længst udtømt. Rusland kan kun kureres for herskersyge med magt.

Praise the Lord, and pass the ammunition.

 

Referencer:

Amerikansk propaganda-jazz fra 1942:

https://www.youtube.com/watch?v=HVQ3ourS8BI

Sun Tzu siger:

Hvis krigen trækker i langdrag vil dine mænds våben sløves og moralen svækkes. Hvis du belejrer en by vil du opbruge dine kræfter. Hvis felttoget bliver langvarigt, vil statens ressourcer ikke kunne bære belastningen. Når våbnene er sløve, begejstringen svækket, styrken udtømt og midlerne brugt op, da vil andre ledere rejse sig for at drage fordel af din svaghed. Og da vil intet menneske, ligegyldigt hvor viist det er, kunne afværge følgerne.

https://internetdidaktik.dk/node/36

Goethes tragedie "Faust" er i to dele.

https://denstoredanske.lex.dk/Faust_-_person