Kurosawa: De syv samuraier

 

Akira Kurosawa var en fantastisk instruktør. Kameraet står det helt rigtige sted. Skyerne driver over det åbne landskab, præcist som de skal. Hver bevægelse og replik tegner personlighederne og hver personlighed passer ind i temaerne.

Tilskuerne kan som regel være trygge ved at oplevelsen ikke forstyrres af irriterende bøffer. Her er én - til at bekræfte reglen.

https://www.imdb.com/title/tt0089881/goofs/?tab=gf&ref_=tt_trv_gf

”De syv samuraier” har jeg kun set 12 – 14 gange. En 200 minutter sort-hvid film, hvor slynglerne får alle de tæsk, der kan ligge på dem.

Der er borgerkrig i 1600-tallets Japan. Mens fyrsterne kæmper, hærges landet af røverbander. I denne kaotiske situation forsvarer nogle jævne bønder sig mod røverne ved at hyre en flok lejesoldater, syv arbejdsløse medlemmer af samurai-kasten.

Besynderligt nok havde Japan udviklet sin egen variant af feudalismen.

Den grundlæggende institution i det feudale samfund var troskabsforholdet mellem herre og undergivne. Herren beskyttede sine undergivne, og modtog til gengæld mad og anden støtte. Beskyttelse for betaling.

I praksis betød feudalismen udnyttelse af bønderne og evindelige fejder mellem småfyrster, afbrudt af krige mellem konger, afbrudt af korstog og invasioner. Feudalismen var ikke et stabilt system, men det bedste system man havde.

Hvis det feudale troskabsforhold brød sammen, var samfundets svageste prisgivet bander af ransmænd og røverriddere. Vesterlandets riddere var i teorien Kristi stridsmænd, men få af dem levede op til de smukke idealer. 

De syv samuraier er, hvad virkelighedens riddere burde være.

Samuraierne påtager sig at forsvare landsbyen, dels fordi de er sultne, dels fordi de bevæges af bøndernes lidelser.

Disse lejesoldater har en fået en opgave de er som skabt til. De har fundet deres bestemmelse - og bønderne er en kort tid samuraiernes arbejdsgivere.

Samuraierne vinder krigen - men bønderne vinder freden.

https://www.rottentomatoes.com/m/seven_samurai_1956

https://www.imdb.com/title/tt0047478/?ref_=fn_al_tt_1