Kurosawa: De syv samuraier

 

Akira Kurosawa var en fantastisk instruktør. Kameraet står det helt rigtige sted. Skyerne driver over landskabet som de skal. Hver bevægelse og replik tegner personlighederne og hver personlighed passer ind i temaerne.

Der er ”bøffer” i hans film, bevares. De er helt på niveau med hvad andre instruktører har begået. (No. 44)

https://www.imdb.com/title/tt0089881/goofs/?tab=gf&ref_=tt_trv_gf

”De syv samuraier” har jeg kun set 12 – 14 gange; en 200 minutter sort-hvid film, hvor de onde får de tæsk, de fortjener.

Der er borgerkrig i 1600-tallets Japan. Mens fyrsterne slås, hærges landet af røverbander. I denne kaotiske situation forsvarer nogle jævne bønder sig mod røverne ved at hyre en flok lejesoldater, syv arbejdsløse medlemmer af samurai-kasten.

Besynderligt nok havde Japan udviklet sin egen variant af feudalismen.

Den grundlæggende institution i det feudale samfund var troskabsforholdet mellem herre og undergivne. Herren beskyttede sine undergivne, og modtog til gengæld mad og anden støtte. Beskyttelse for betaling.

I praksis betød feudalismen udnyttelse af bønderne og evindelige fejder mellem småfyrster, afbrudt af krige mellem konger, afbrudt af korstog og invasioner. Feudalismen var ikke et stabilt system, men det bedste system man havde.

Hvis det feudale troskabsforhold brød sammen, var samfundets svageste prisgivet bander af ransmænd og røverriddere. Vesterlandets riddere var i teorien Kristi stridsmænd, men få af dem levede op til de smukke idealer. 

De syv samuraier er, hvad virkelighedens riddere burde være.

Samuraierne påtager sig at forsvare en landsby, dels fordi de er sultne, dels fordi de bevæges af bøndernes lidelser.

De har en fået en opgave, de er som skabt til og bønderne er for en tid samuraiernes herrer.

Samuraierne vinder krigen - og bønderne vinder freden.

Anbefales.

https://www.rottentomatoes.com/m/seven_samurai_1956

https://www.imdb.com/title/tt0047478/?ref_=fn_al_tt_1