Psykologi: Om trolde og trolling

 

“Trold” er afledt af “troll”, et fællesgermansk ord af ukendt oprindelse.

Sprogforskere har formodet at “troll” er afledt af betegnelsen for en gangart, nemlig det at gå med små, hurtige skridt. Analogt med udtrykket for hestens 2. gangart, “trav”. Ordet kan være lydefterlignende og dermed i familie med bl.a. udtrykket “at trampe”, dvs. støje med fødderne.

Føddernes bevægelser og lyde forenes i billedet af en figur, som stamper og larmer, mens den bevæger sig fremad. Trolden er nemlig ude på at skræmme og ødelægge. Trolde er sure og vredladne gestalter og trives bedst i halvmørke. Deres største fornøjelse er at træde folk under fode og skræmme dem, den hader. En trold er en tramper, den handler og udtrykker sig med fødderne.

Noget lavt og “trampende under fode” kommer frem på de første trin af trappen mellem ånd og krop.

Trolde i eventyr og drømmeland er grimme, træge og snu, men bruger sjældent deres forstand på en begavet måde. Trolde har generelt ikke noget godt ry.

Når en trold i vore dage “troller” nogen på et socialt medie, så handler det om at håne og mobbe - ofte med en kedelig ironisk dobbelttydighed. En del af troldens nydelse består åbenbart i, at offeret ikke kan være sikker på, hvordan trolderiet skal forstås. Den slags nedrige numre udføres typisk gennem en falsk profil.

Ægte “trolls” oplyser ikke deres rigtige navn. Hvis man kender troldens navn, har man magten over den.

Ved at stampe og larme bedriver trolden “kon-trolling” - det vil sige at den forsøger at beherske andres bevidsthed. Trolde er ude på at kontrollere - måske fordi de vil delagtiggøre andre i deres indre pine. Men det foregår på en manipulerende måde. Trolde kan ses som kulturelle billeder på sjælstilstande, de er forvrængede person-masker.

En trold er grim udenpå, fordi den er grim indeni. Trolde er oftest onde, men sjældent spørges til hvorfor - og hvorfor de findes.

Trolde er billeder på dybe følelser af sorg, som bemægtiger sig mennesker, som ikke har adgang til rigelig med energi og god information. Under ufrie, kummerlige eller fordummende forhold er ingen i stand til at udvikle sig ordentligt.

Trolde er kaoskræfter. Kaos er modstykke til og benægtelse af orden. Høj grad af kaos leder mod død og opløsning.