Krigskunsten: Et gensyn

 

Rusland har invaderet endnu et naboland. Man øger beredskabet. Tid til at genlæse "Krigskunsten".

https://internetdidaktik.dk/node/36

I samme omgang har jeg rettet forordet lidt til.

Citat:

"Tåbelige mennesker kaster sig hovedløst ud i krig. Vise mænd samler først oplysninger, vurderer situationen og lægger planer. Man bør være sikker på at vinde, før man kæmper. Hvis man taber er man overladt til sejrherrens nåde.

Man kan i så fald håbe, at han også kender til Krigskunsten og ved, at den bedste strategi er at overtage fjendens liv og ejendom ubeskadiget. Hvor mange statsledere og generaler mestrer egentlig den højeste krigskunst: at vinde uden kamp?"

https://internetdidaktik.dk/node/32

Det er heldigt for ukrainerne, at den russiske hærledelse  - so far - har været ligeglad med højere strategi og krigskunst i det hele taget.

http://kortlink.dk/understandingwar/2eymg

Men - hvad betyder intelligens og kundskab, hvis man har store muskler? 

Kræver fyrsten i det sorte tårn for meget af sin hær?

"Fyrsten kan bringe ulykke over sin hær på tre måder:

1) Han kommanderer hæren til angreb eller tilbagetog, idet han ikke ved, at den ikke kan adlyde. Herved tvinger han hæren til at humpe.

2) Han vil lede sin hær, på samme måde som man styrer en stat, idet han ikke kender til nødvendigheden af militær disciplin. Dette svækker disciplinen.

3) Han vil deltage i uddelingen af ansvar, idet han ikke ved at det er nødvendigt at tilpasse sig forholdene. Dette svækker officerernes tillid."

På grund af almindeligt russisk kludreri, og fordi ukrainerne var forberedte og beslutsomme, er den russiske hær nu tvunget til at belejre Kiev, hvis målet skal nås. Er den forberedt på det? Næppe.

Et sidste citat fra Krigskunsten:

"Den højeste krigskunst er at ødelægge fjendens planer. Den næstbedste er at forhindre fjendens styrker i at forenes. Dernæst er den bedste strategi at angribe fjendens hær i felten. Den værste strategi af alle er at angribe befæstede byer."

Note

I stedet for vodka burde den russiske hærledelse måske begynde dagen med at hælde en kande energidrik i kloakken - fx en Sun Tzu:

http://kortlink.dk/bevnet/2eyme

Sukkerlage på dåse. Smager formentlig afskyeligt. Smækfuld af kaffemolekyler.