Filosofi: Descartes. Blade Runner

 

René Descartes og "Blade Runner" Instruktør Ridley Scott (1982)

En hyrde skal give omsorg til sin fåreflok. Af og til må han dræbe et sygt eller vanskabt dyr. 

Filmens hovedperson, Rick Deckart, er en menneske-hyrde, en ”Blade Runner”, hvis job det er at eliminere menneskelignende “replikanter” eller androider, som ikke må befinde sig på Jorden, men kun i rummet.

Hvad vil det sige at være menneske i et højteknologisk samfund, hvor forskellen på mennesker og deres robot-skabninger længere ikke er til at få øje på? 

Derfor er myndighederne nødt til at anvende en test, hvor testpersonen undersøges for følelsesmæssig respons. Nogle af androiderne har imidlertid et så rigt følelsesliv, at de glider gennem testen. 

Navnet Deckart udtales næsten som Descartes, den franske filosof og matematiker fra 1600-tallet. Han udviklede blandt meget andet koordinatsystemet og en filosofi, som tager udgangspunkt i en absolut skelnen mellem sjæl og krop, mellem fornuft og følelse. 

Descartes filosofiske grundudsagn ”Jeg tænker, altså er jeg” - Cogito ergo sum - er et eksempel på en radikal gennemtænkning af problemet: hvad er grundlaget for sikker viden? 

Descartes mente at tanken selv, og den logik, den kan præstere, er det eneste vi kan være sikre på. Alt andet kan være sansebedrag. Kroppen og dens følelser er noget sekundært, når det gælder sand viden og erkendelse. Menneskets “essens”, det sande menneskelige, er tanken. 

Hvis det er muligt for en android at gå for at være et “rigtigt” menneske, fordi det menneskelige ved mennesket er følelseslivet, så er Descartes´skel mellem følelser og forstand ikke gyldigt.   

Har udviklingen af kunstig intelligens og robotter bøjet Descartes´”sandhedsnøgle”?   

Filmen er flertydig i spørgsmålet hvorvidt android-jægeren Deckart selv er en replikant.  

Politimanden “Gaff” har muligvis adgang til Deckarts drømme. Dette ses i en lille origami-figur, han efterlader ved et besøg i Deckards lejlighed: figuren forestiller en enhjørning, og Deckart har netop drømt om en enhjørning. 

Hvis det er rigtigt, er Deckart en replikant, og Gaff burde eliminere ham. 

Hvad han ikke gør, tværtimod tillader Gaff, at Deckart og hans replikant-kæreste flygter fra myndighederne.

Et af de spørgsmål man sidder tilbage med ved slutningen er: kan Rick Deckart være sikker på at han er til, og er et menneske, blot fordi han kan tænke - og føle? 

Hvis man bragte 1600-tals filosoffen René Descartes til nutiden, kunne man måske også få ham til at tvivle på, hvorvidt han selv er en android. At en tankemaskine tænker ham - og føler ham…

 

Coda

Once Zhuang Zhou dreamed he was a butterfly, a fluttering butterfly. What fun he had, doing as he pleased! He did not know he was Zhou. 

Suddenly he woke up and found himself to be Zhou. He did not know whether Zhou had dreamed he was a butterfly or a butterfly had dreamed he was Zhou. 

Between Zhou and the butterfly there must be some distinction. This is what is meant by the transformation of things.

 

https://en.wikiquote.org/wiki/Zhuangzi 

https://www.rottentomatoes.com/m/blade_runner