Stålormen


Lille lærestykke om gren-teknologi og sten-teknologi

STÅLORMEN

Lille lærestykke om grenteknologi og stenteknologi  

På en skøn højsommerlig dag går vi langs stranden neden for Bulbjerg klint, da Marie opdager en stålorm i rullestenene lidt oven for bølgerne i havstokken.

Hvis, ifald, såfremt sådan én ellers har hjernekræfter nok til at kunne tænke over fremtiden, så kan den (på sin egen øgleagtige måde) se frem til at blive hapset af en måge og serveret som 30 centimeter sprællende frokost for de grådige unger oppe på kridtfjeldets overskidte afsatser. Eller blive skyllet til havs ved højvande. Hvis den da ikke først mases til pizzafyld af én af de mange hundrede turistsandaler, der i dag trasker gennem sand, sten, solstråler og Vesterhavets brændingståge. Mellem adskillige djævle og det dybe hav ligger stålormen som en lille ilandskyllet kvist.  

Vi har dog livet til fælles med kræet og det er en hel del. Stålorme (Anguis fragilis) er en slags firben, som i evolutionens løb (!) har opgivet benene, for i stedet at bevæge sig som slanger. For sådan nogen som os, der er meget glade for vores ben, er det et lidt tosset og måske sympatisk hjælpeløst træk, men - hvordan flytter man sådan en bette pjosker, uden at røre ved den? Mest skånsomt for begge parter.  

Det ligger ligesom i kønnenes rollefordeling, at det er manden, som tager sig af slanger og deslige. Men jeg er også en meget (meget, meget) slangeskeptisk menneskeabehan og begynder instinktivt (hvad det så betyder) at lede efter en gren. En følelse af at være lidt fjollet får mig hurtigt til at indse at gren-konceptet helt bestemt er en dårlig ide: Dyret snor sig jo ikke af sig selv rundt om grenen, ligesom et snobrød. Spidde den som en pølse… binde nogen pinde sammen… duer ikke.   

Stålormen ligger og ligner uspiseligt drivtømmer, alt hvad den orker. Dens evolutionsgaranterede ligne-gren-trick hjælper den ikke meget lige nu. Det gør mit gren-trick heller ikke.

Bibelen fortæller, at Moses og Aaron forvandlede slanger til spadserestokke foran Faraos trone, men de var også to af Ægyptens førende tryllekunstnere. Sandsynligvis vil dyret sprælle, eller skyde halen af som et sidste forsvar, og så taber jeg det nok i bare befippelse – og hvis jeg var en smule yngre ville jeg sige, at det er for nederen at tænke på.  Mirakler finder sted, men man skal selv gøre en indsats. Shit happens, uden man behøver at gøre sig umage. Vi har stadig ingen mirakelskabende redskaber - 

Hvis en gren ikke kan løse problemet, hvad så med en sten?  

Mens jeg tænker min konceptionelle blindgyde helt til ende, er Marie begyndt at arbejde på en stenløsning. I naturens værktøjskasse finder hun en nogenlunde jævn to-tre kilos kridtblok; dem ligger der mange af. Og så lykkes det os at skovle krabaten uskadt op fra sten og sand; den bugter sig først en lille smule, men ligger i øvrigt grenstille på sin præsenterbakke, mens jeg vader gennem sandet hen forbi klinten, som en stenalderbutler med en godbid til Fred Flintstones sabelkat.  

Øglens små øjne ser mærkeligt skællede og blinde ud, men da vi nærmer os noget bevoksning rører den på sig og nærmest kaster sig ned i græsset, da jeg sænker stenen. Fem sekunder senere er stålormen ude af syne i sin skyggefulde jungle. God jagt, lille ven.

Det var historien om to moderne hjernedyr på solskinstur, en gren, en sten og et firben uden ben.   

Normal
0

21

false
false
false

DA
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Tabel - Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}