Næstved

Arkitektur: Portland-trappen

 

Næstved er en forstad til et indkøbscenter.

År for år tømmes bymidten for funktioner. Mange af dem er flyttet ud i  byens "Gule Bælte" - de store butikskæders område.

Efter mine spredte iagttagelser har købstæder, som er så heldige ikke at have indkøbscentre i oplandet, ofte flere specialbutikker i centrum. Det giver, som man siger, "liv i gaden". For det er altid underholdende at kigge på mennesker, og få en snak med bekendte på torvet. Vi går på indkøb, men ikke kun for varernes skyld. "Shopping" er ikke noget nyt fænomen.

Historie: Topografisk beskrivelse af Militærvej 22

Markus Spiske, Unsplash.com

 

Gartnere dyrker grøntsager, blomster og frugt. Bønder tager sig af korn, majs og roer.

Romanforfattere kører palle efter palle med tykke bøger ind i varehusene. De handler meget ofte om kærlighed, krig og mord.

Digtere sælger deres små bøger fra boder ved vejen. De handler om alt muligt, for eksempel om træer, jord, luft, ild og vand.

Finder man på en vandretur et par blomster, som vækker et fiber i éns hjerte, er det belønning nok for de ømme ben.

Historie: Mælkemanden

Tyske soldater i gadebilledet. Kilde: https://www.dr.dk/skole/historie/mellemtrin/tema/besaettelsen

 

Novelle skrevet på baggrund af oplysninger fra Kildemarkskvarter-kyndige borgere: Mogens Nielsen, Bente Fischer-Jensen og Ejner Jensen. Udgivet som "Mælketuren i Kildemarkskvarteret" en gang i 1990-erne i bladet "Markblomsten".

 

Mælkemanden og hans dreng

Kunst: Store mænd og små mennesker

Eget foto.

 

Peder Bodilsens rytterstatuette

Højt på en spiralsnoet søjle af rødbrune klinker, midt på det lille Hjultorv foran Næstveds 1800-tals rådhus og arrest, dér står et rytterportræt, man let overser: en bronzestatuette, som skal forestille stormanden Peder Bodilsen fra 1100-tallet. 

Umiddelbart betragtet fremkalder statuetten billeder og ideer om riddere, stormænd, ære, rigdom og middelalder. Den forestiller noget, idet den stiller sig for. Men hvad står den foran? Eller - hvad der er det samme - hvad ligger bag?

Arbejdsmarked: Fra min tid i De gales By

Adolf Wölfli: Irren-Anstalt Band-Hein (1910) Wikiart.org

 

I 1980-erne stod der en overgang ”omsorgsmedhjælpervikar” på mine lønsedler.

Ded var ved ded, at der i Næstved lå et stort center for pleje af åndssvage, og her arbejdede jeg som et af de laveste led i fødekæden, sådan institutionsøkologisk set. Men det siger titlen jo også. Den siger ikke noget om hvad temmelig meget manuelt lønarbejde går ud på: gør hvad der bliver sagt, og spørg ikke for meget om meningen med det, du bedriver.  

Historie: Fodsporet - Cykelsporet

Billede fra det Vestsjællandske.

 

"FODSPORET" - NY RUTE I SYDSÆLLAND

Efter 40 års vankelmodighed mht. anvendelse blev jernbanen mellem Næstved og Slagelse endeligt nedlagt og i 2011 indviet som vandre-ride-cykelrute. Der er en siderute mellem Dalmose og Skælskør. Borgerne har hermed fået (har delvist selv betalt) halvtreds kilometer bevæge-lykke af fonde og stat i venligt samarbejde. Sikken fornøjelse.

Sider

Abonnér på RSS - Næstved